A Pörbölyi TitánNehéz túra!

 A túra elhalasztva, mert többünknek akik szerettek volna eljönni az időpont sajnos nem megfelelő. Ezért a túrát más időpontban tartjuk meg.

 

A Halasi Bringabarát Klub felhívása a PÖRBÖLYI TITÁN  túrára!

Klubunk meghirdeti az első tereptúráját.

A Pörbölyi Titán - csak "elszántaknak és bátraknak"!

Indulás: Kiskunhalas, Kossuth utca - Sétáló utca nagy parkoló, .... .. .. reggel  .. órakor.

Bajára a kerékpárosok és a kerékpárok gépjárművel jutnak el.

A kerékpár és személyszállítást mindenkinek magának kell megoldania. Aki tud másoknak segítenie vagy neki van szüksége segítségre, az jelentkezéskor ezt írja meg. 

Jelentkezés itt  alul a honlapon!

Bajáról kerékpárral 8 órakor indulunk, helyszín a Tanyacsárda környéki Dunamenti gátszakasz.

Átkerekezünk a Dunán, majd kb. 200 méter után bevetjük magunkat az erdőbe Báta irányában. Az első pár száz métert még  betonon tesszük meg, utána erdészeti utakat és helyenként keskeny erdei ösvényeket bejárva érjük el a Pörbölyi Titánt.

Mire számíthatsz ezen a szakaszon?

Ha vékony a kerékpárod kereke, akkor sok gyaloglásra, ezért célszerű terepképes, de legalább nem vékony kerekű trekking kerékpárt hoznod, melynek a gumija legalább könnyű terepen haladásra alkalmas, ráadásul valamelyest defektvédett is.

Számíthatsz erős rázkódásra, ezért a csomagjaid biztos rögzítésére és a kerékpárod kiváló műszaki állapotára különösen ügyelj!

Az erdőben vannak nedvesebb, sáros területek, amelyek besározhatják a kerékpárodat, a csomagodat, de téged is. Gayakran előfordul, hogy meg kell állnod sáros területen, ilyenkor a cipőd, ruhád sáros lehet.

Nedves területen el is csúszhatsz a kerékpárral, a következményeket vedd figyelembe!

Fontos biztonsági szabály, hogy olyan követési távolságot kell tartanod, hogy az előtted haladó hirtelen irányváltásakor, vagy elesésekor te még  biztonsággal meg tudj állni!

Számolnod kell azzal, hogy akár magadat, csomagodat, vagy másokat lefröcskölsz sárral. Tehát gondolj a sárvédőre, illetve ismét a követési távolságra! Ha véletlenül mégis csupa sár leszel, ez az adott helyzetben természetes, nem tudsz hibáztatni senkit.

Lesznek murvás szakaszok is, ahol az apró és éles kövek kiszúrhatják a nem eléggé defektvédett kerékpárgumit.

Az erdőbe nem azért megyünk, hogy onnan kizavarjuk annak lakóit. Ott mi vendégek leszünk, ezért nem hangoskodhatunk, nem szemetelhetünk, nem hozhatunk el onnan semmit. A hangerőt hagyd meg kizárólag a  segélykérésnek!

Viselj sisakot, a csapódó ágak kellemetlenek!

Tudd rutinosan, intuitívan használni a kerékpárod váltóját! Ha ez nem megy, szinte végig gyalogolni fogsz.

Lehet olyan érzésed, hogy eltévedtünk, vagy hogy sosem kerülünk ki az erdőből. A szakaszt a túravezető már előre bejárta, ismeri, ennek ellenére erős idegzettel légy felvértezve!

A túra útvonaláról letérni, vagy a csoporttól elmaradni, külön utakat választani itt tilos, mert akár életveszélyes is lehet! Nem fogsz kitalálni az erdőből és bárhol elsüllyedhetsz az ártéri erdő nem látszódó, lehulló levelekkel betakart mocsaras foltjaiban.

Ha autód van, az elsősegély dobozát hozd magaddal, nagyon hasznos kiegészítője a túrának!

Bátán, de Dunaszekcsőn sem találtunk kávézót, éttermet, kocsmát, ami nyitva lenne. Ezért gondoskodj elég folyadékról és legyen nálad elég étel is: nem tudunk a helyszínen ebédelni!

Dunaszekcsőt a Duna felől érjük el kb. 20 km-nyi kimerítő terepezés után. Végül felmegyünk a Löszfal tetejére. Az átlagos emelkedő 13%-os lesz, de találkozunk majd egy 60 méteres földút-szakaszon 23%-os emelkedéssel is!

A túra nehéz része Dunaszekcsőn véget ér. 15.45-kor tudunk komppal átkelni a Dunán. Aznap az az utolsó komp, ha lemaradunk, tekerhetünk  Mohácsra! A túloldalon, Dunafalvától végig aszfalton haladunk, többnyire a gáton vissza Bajára. Megérdemlünk végül egy finom estebédet a Tanyacsárdában.

Számolj esti visszaérkezéssel.

Mindezek után mégis miért jönnél el?

Gyakorlott természetjárókat is meglepni képes természeti szépségekkel, különleges, igazi őserdei hangulattal, a Löszfal tetejéről gyönyörű kilátással találkozhatsz. Kipróbálhatod magad egy kicsit a terepezésben, mi pedig klubként megtapasztalhatjuk, hogy érdemes-e ilyen irányban bővíteni a túráink választékát.

A túrát Béres András (elöl) és Daday Attila (hátul) vezetik.

 

Jelentkezés  majd ha aktuális lesz, itt  alul a honlapon!

Az útvonalat itt nézheted meg, illetve navigációs készülékedre gpx formátumban innen le is töltheted:

tahuna.gpstuner.com/share/15b024b95113420599667d6aa6f5892207cfd3ff

Készítsük fel kerékpárunkat az útra, 

rögzítsük a csörgő zörgő alkatrészeket és 

cseppentsünk pár csepp olajat a láncra.

Ellenőrizzük felszerelésünket, győződjünk meg róla,

hogy nem hiányzik-e a kerékpárunk méretéhez illő tartalék tömlő ?

Ne maradjon otthon az esőkabát sem !

Az úton a kresz szabályai érvényesek !

Túra során kép és videófelvétel készülhet !

 

Halasi Bringabarát Klub

Halasi Bringabarát Klub
6400 Kiskunhalas
Sétáló utca 8
Számlaszám :
51700306-15448479
1%-hoz
Adószám: 18648991-1-03
halasikerekesek@gmail.com